Olympialajit - Mitä urheilulajeja voit nähdä olympialaisissa
Antiikin Kreikasta kipinän saaneet olympialaiset järjestetään joka toinen vuosi vuorotellen talvi- ja kesäolympialaisten välillä. Tapahtuman historian aikana kisoja on järjestetty ympäri maailmaa Olympiakomitean valitsemissa kaupungeissa. Ennen olympialaisiin hyväksyttiin vain amatööriurheilijoita, mutta tämä kuitenkin alkoi muuttua 1970 -luvulla ja vuodesta 1988 kisoihin sai osallistua ammattilaisia lähestulkoon joka lajissa.
Olympialipussa on viisi rengasta, jotka suunniteltiin vuonna 1913 ja niitä käytettiin ensimmäisen kerran vuonna 1920. Kisat on nimetty Kreikan kaupungin Olympian mukaan, jossa alkuperäiset antiikinaikaiset olympialaiset järjestettiin. Kisapaikat jaetaan karsintakilpailujen jälkeen tai ranking -listojen mukaan. Alla on esitelty mitä kesä- ja talviolympialajeja nykyään olympialaisissa voidaan nähdä!
Kesäolympialaiset
Ensimmäiset nykyajan kesäolympialaiset järjestettiin Kreikan Ateenassa vuonna 1896, josta lähtien ne on järjestetty joka neljäs vuosi. Olympiasoihtu sytytetään auringonsäteiden avulla Kreikan Olympiassa ja kuljetetaan kisakaupunkiin. Soihdun kuljettamisen lisäksi tähän upeaan tapahtumaan kuuluu muita seremoniallisia asioita kuten urheilijoiden ja tuomareiden vannomat valat.
Kesäolympialaisissa on mukana perinteisimpiä lajeja, joita harrastettiin jo 1800 -luvulla. Osa lajeista on mukana niin sanottuna näytöslajina virallisten kisaohjelmassa olevien lajien lisäksi. Kesäolympialaisissa harrastetaan seuraavia lajeja:
- Ammunta ja jousiammunta
- Taekwondo, nyrkkeily, judo, miekkailu ja paini
- Jalkapallo, lentopallo, rugby, sulkapallo, tennis, koripallo, golf, pöytätennis, rantalentopallo, maahockey, käsipallo ja vesipallo
- Avovesiuinti, koskimelonta, purjehdus, soutu, taitouinti, uimahypyt, uinti
- Nykyaikainen viisiottelu, painonnosto, pyöräily, ratsastus, triathlon, voimistelu ja yleisurheilu
Kesäolympialaisista on poistettu vuosien varrella seuraavia lajeja:
- Baseball, jeu de paume, kriketti, köydenveto, jääkiekko, kroketti, poolo, racguets, rogue, pelota softball, moottoriveneily, taidelajit, haavipallo ja taitoluistelu
Talviolympialaiset
Talviolympialaiset järjestetään kaksi vuotta kesäisen tapahtuman jälkeen. Talvilajeissa on vähemmän lajeja ja siellä on nähty enimmäkseen lumisten maiden edustajia. Toisaalta osassa talviolympialaisista on ollut mukana myös trooppisten maiden edustajia, kuten Jamaika ja Meksiko. Jamaikan ohjaskelkkailujoukkueesta on myös tehty elokuva Cool Runnings. Talviolympialaisiin kuuluvat seuraavat lajit:
- alppihiihto, ampumahiihto, curling, freestylehiihto, lumilautailu, maastohiihto ja mäkihyppy
- Jääkiekko, kaukalopikaluistelu, ohjaskelkkailu, pikaluistelu, rattikelkkailu, skeleton, taitoluistelu ja yhdistetty
Talviolympialaisista on poistettu seuraavia lajeja:
- Sotilaspartiohiihto
Näytöslajit
Näytöslajit eivät kuulu olympialaisten viralliseen kisaohjelmaan vaan ne ovat kisoissa katsojien viihtyvyyden takaamiseksi. Osa näytöslajeista on noussut myöhemmin varsinaiseen kisaohjelmaan, kuten taekwondo ja sulkapallo. Näytöslajeihin kuuluvat seuraavat lajit:
Kesänäytöslajit
- Amerikkalainen jalkapallo, budõ, friisiläinen käsipallo, keilailu, pallopelit, korfball, pesäpallo, purjelento, glima, pyörätuolikelaus, australialainen jalkapallo, rullaluistin hockey, ruotsalainen voimistelu, ranskalaiset taistelulajit ja vesihiihto
Talvinäytöslajit
- Jääkolkka, koiravaljakkoajo, vammaisalppihiihto, nopeuslasku, vammaishiihto, jääpallo, talviviisiottelu ja vetohiihto
Kisalippujen hinnat ja rahoittaminen
Kisaliput ovat kalliita ja katsojista sekä urheilijoista täyttävistä kaupungeista on vaikea löytää hotelleja. Kisalippujen hinnat pyörivät noin 200 - 2500 euron välillä. Monet päätyvätkin ottamaan lainan olympiakisoihin matkustamista varten. Vuoden 2020 olympialaiset oli määrä järjestää heinäkuussa 2020, mutta niiden aloitus siirrettiin vuodella eteenpäin koronapandemian takia ajankohtaan 23.7.2021. Viimeksi kisat peruttiin toisen maailmansodan aikaan.
Kisakaupunkeihin rakennetaan yleensä varta vasten stadioneita ja muita tapahtumaan liittyviä rakennuksia. Olympialaisten tuoma taloudellinen voitto on ollut kisojen isännille erittäin tuottoisaa. Kymmenet miljoonat katsojat seuraavat olympialaisia ympäri maailmaa suorien televisiolähetysten kautta, ja se on samalla yksi maailman seuratuimmista urheilutapahtumista.